Home Info & tips Alle artikelen ontvochtigers Problemen met vocht in boten

Problemen met vocht in boten

Een frisse boot

Het lijkt wat tegenstrijdig bij een boot, bedoeld voor gebruik in het water kan te veel vocht in het interieur toch voor vervelende problemen zorgen. Met name in de winterstalling ontstaat eerst een onaangename muffe lucht met een nieuw zwart spikkeldesign op de kussens als eindresultaat. Om dit te voorkomen kom je met flink wat voorzorgmaatregelen bij het winterklaarmaken van de boot een heel eind.

Alles wat los en vast zit mee naar huis nemen en een mock-up van het bootinterieur op zolder plaatsen is dan het devies. Best veel werk en niet iedereen heeft de ruimte om even een paar kubieke meter aan kussens en elektronica te stallen. Een andere afdoende manier om de boot droog en schimmelvrij te houden waarbij de werkzaamheden zich beperken tot een stekker in het stopcontact en het op zolder lekker leeg blijft, is het plaatsen van een luchtontvochtiger.

De werking van een luchtontvochtiger

Vochtige lucht wordt door een filter aangezogen. Hier blijven vuil en stofdeeltjes achter. Daarna wordt de gezuiverde, nog steeds vochtige lucht door een verdamper gevoerd. In deze verdamper wordt de lucht, net als in een airco, afgekoeld. Hierdoor condenseert het vocht uit de lucht en zet zich af op het koude oppervlak van de verdamper. Een lekbak vangt het allemaal op en voert het af naar een tankje of permanente aansluiting op een afvoerleiding. De ontvochtte lucht vervolgd zijn weg door de condensor waar het weer tot kamertemperatuur wordt opgewarmd. Hiervoor wordt de warmte die het koelmiddel afgeeft hergebruikt. Tenslotte komt de gedroogde lucht weer in de ruimte terug waar de ontvochtiger staat opgesteld.

Fral luchtontvochtigers

Een specialist met 20 jaar ervaring in het produceren van luchtontvochtigers voor industrie en thuisgebruik is het Italiaanse Fral. Gevestigd nabij Venetië zijn vochtproblemen er met de paplepel ingegoten. Er wordt dan ook een modellenlijn aangeboden die van klein en draagbaar voor bijvoorbeeld een bootbezitter, oploopt naar een professionele installatie die in staat is 2955L water per dag uit de lucht te halen. Daar tussenin is altijd wel een model te vinden die geschikt is voor het beoogde doel.

Andere doeleinden

Bij onderhoudswerkzaamheden of nieuwbouw creëer je optimale omstandigheden met een lage en stabiele Relatieve luchtVochtigheid. Werken met epoxy of strak lakwerk komt dan veel eerder tot een professioneel eindresultaat. Maar ook in het seizoen aan boord kan ontvochten van de lucht in de boot letterlijk een verademing zijn. Vooral met wat meer mensen in de relatief krappe ruimte van een kajuit damp je met z'n allen een respectabele laag condens tegen de ramen aan. Met het terugbrengen van de RV naar een normale waarde van rond de 50% verhoog je het slaap- en wakker worden comfort aanzienlijk zonder ingrijpende maatregelen.

Fral luchtontvochtigers worden voor Nederland en België geïmporteerd door Airsain. Met Eersel als standplaats worden vanuit een showroom en via het internet zowel grotere projecten in het bedrijfsleven gerealiseerd als de verkoop van de kleinere modellen aan de particuliere markt. Naast luchtontvochtigers is Airsain ook aanbieder van luchtbevochtigers, ionisatoren en andere accessoires om in algemene zin, lucht te verbeteren.

Een ruim assortiment luchtontvochtigers

Lucht-ontvochtiger.nl biedt oplossingen voor een breed scala aan vochtproblemen.
“Goed advies en en scherper prijs. Top!”
Dhr. Vos
“Eindelijk een bedrijf met echte productkennis!”
Dhr. van der Loo
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl