Home Info & tips Alle artikelen ontvochtigers Vochtplekken en schimmel op vochtige muur

Vochtplekken en schimmel op vochtige muur

Vochtige muren

In huis komen problemen met vochtige muren vaak voor. Vochtige muren in huis zijn funest voor een aangenaam leefklimaat. Een ruimte met één of meerdere vochtige muren voelt koud en klam aan. In een dergelijke ruimte is de luchtvochtigheid hoog. Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met koude voelt niet alleen onbehaaglijk maar brengt ook hoge stookkosten met zich mee. Vochtige lucht verwarmen kost immers veel energie.

Eigenaren van wat oudere huizen hebben regelmatig te kampen met vochtige muren. Met name woningen met slecht geïsoleerde muren vertonen vaker vochtproblemen. Een vochtige muur ontstaat in veel gevallen aan de noordkant en oostkant van een woning. Muren gelegen op de zonzijde zijn over het algemeen droger. Een vochtige muur door lekkage kan vanzelfsprekend op elke plaats ontstaan.

De oorzaak van vochtige muren

Er zijn een aantal mogelijkheden waardoor problemen met vocht in muren optreden, namelijk:

  • Vochtige muren door het binnendringen van water vanuit het buitenklimaat en de bodem
  • Vochtige muren door het vrijkomen van water als gevolg van lekkage
  • Vochtige muren door het binnendringen van water vanuit het binnenklimaat

Vochtige muren door water van buiten of uit de bodem

Vocht van buiten dringt via de muur een woning binnen. Door hevige regenval of slagregens (regen met harde wind) wordt de muur vochtig wanneer deze onvoldoende waterafstotend is. Ook door beschadigingen aan het loodwerk of ontbreken van goede loodafdichtingen ontstaan vochtproblemen in muren. Als vocht van buitenaf in de muur trekt wordt dit doorslaand vocht genoemd. Een verstopte of lekkende dakgoot zorgt er plaatselijk voor dat een buitenmuur erg vochtig wordt. Als deze blootstelling aan grote hoeveelheden water lang duurt, raakt de muur op deze plaats verzadigd met vocht. Het water trekt door de muur en veroorzaakt vochtschade in de woning.

Wanneer een muur vochtig wordt door water dat vanuit de bodem in de muur omhoog trekt, noemt men dit optrekkend vocht. Vanuit de vochtige bodem migreert het vocht in de muur. Vochtplekken, kalkaanslag en zoutaanslag zijn in eerste instantie laag op de muur zichtbaar. Een vochtige muur door optrekkend vocht is te voorkomen door toepassen van waterafstotende materialen onder en juist boven het grondniveau. De onderkant van een buitenmuur dient op straatniveau ook waterafstotend te zijn wil men optrekkend vocht voorkomen.

Vochtige muren door lekkage

Bij lekkage in waterleidingen of afvoerleidingen kan een enorme hoeveelheid vocht in de muur trekken. Voordat aan de binnenzijde van een muur de gevolgen van een lekkage zichtbaar worden, kan de muur helemaal met vocht verzadigd zijn. Ook bij leidingdoorgangen in een muur dient men alert te zijn op problemen met vocht. Deze kwetsbare plaatsen in een muur zijn niet zelden oorzaak van vochtschade.

Vochtige muren door water van binnenuit de woning

Wanneer een muur vanuit de woning intensief aan vocht wordt blootgesteld ontstaan ook vochtproblemen. Vooral in de badkamer worden muren intensief aan vocht blootgesteld. In de omgeving van een douche of bad zijn muren vaak vochtig. Het ontbreken van kitnaden, scheuren in het tegelwerk, überhaupt ontbreken van tegelwerk. Allemaal oorzaken van het aantasten van een muur door vocht. Ook hierbij geldt: op korte termijn lijkt niets aan de hand, maar op langere termijn ontstaat aanzienlijke vochtschade.

Muren met vochtschade

Bijna altijd is de afwerking van een vochtige muur aangetast. Bij te veel vocht in de muur laat behang en stucwerk los. Op een vochtige muur ontstaan vochtplekken en schimmels. Een muur met veel vocht voelt koud en klam aan. De kamer met een vochtige muur is moeilijk te verwarmen vanwege de hoge luchtvochtigheid.

Vóór behandeling van een vochtige muur, is het raadzaam om de oorzaak van het binnendringen van vocht in de muur na te gaan. U kunt een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om structurele aanpassingen aan de muren te laten verrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het impregneren van muren, het repareren van lekkages of het aanbrengen van vochtwerende isolatiematerialen.

Vochtige muren drogen

Door gebruik te maken van een ontvochtiger krijgt u een normale luchtvochtigheid in huis (40 - 55% RV). De luchtontvochtiger verwijdert voortdurend vocht uit lucht. Hierdoor drogen muren, vloeren en plafonds gelijkmatig.

Bij AirSain vindt u een ruim assortiment mobiele luchtontvochtigers, bouwdrogers, Professionele ontvochtigers, Adsorptiedrogers en Zwembad luchtontvochtigers voor optimale vochtbestrijding.

Een ruim assortiment luchtontvochtigers

Lucht-ontvochtiger.nl biedt oplossingen voor een breed scala aan vochtproblemen.
“Goed advies en en scherper prijs. Top!”
Dhr. Vos
“Eindelijk een bedrijf met echte productkennis!”
Dhr. van der Loo
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl