Relatieve vochtigheid

De relatieve vochtigheid is een belangrijke waarde in een gezonde woonomgeving. Ook bedrijven houden zich dagelijks met luchtvochtigheid bezig.

Wat is relatieve vochtigheid?

De relatieve vochtigheid is het percentage vocht dat lucht bij een bepaalde temperatuur bevat ten opzicht van de hoeveelheid vocht dat lucht bij dezelfde temperatuur maximaal kan bevatten. Relatieve luchtvochtigheid is een bekende waarde waarmee de vochtigheidsgraad van de omgevingslucht wordt aangeduid.

Zowel binnen als buiten wordt de relatieve vochtigheid gemeten. In een vochtig klimaat is de relatieve luchtvochtigheid hoog. Een tropisch klimaat kenmerkt zich door een hoge vochtigheidsgraad. Het vochtige klimaat ervaart men vaak als benauwd en klam. Ook binnen wonen en werken we liever in een frisse, aangename ruimte. We streven dan ook naar een optimale luchtvochtigheid zodat het binnenklimaat niet benauwd en klam is.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De ideale relatieve luchtvochtigheid in het binnenklimaat bedraagt omstreeks 50% RV (Relatieve Vochtigheid). Globaal ligt een gezonde luchtvochtigheid tussen 40% en 60% RV. In menig binnenruimte is het vochtgehalte echter hoger. In slecht geïsoleerde woningen is de relatieve vochtigheid doorgaans hoger dan in woningen met goede isolatie. De hoge relatieve luchtvochtigheid in - vaak oudere - woningen wordt veroorzaakt door binnendringend vocht en condensatie. De luchtvochtigheid is dan gedurende lange tijd verhoogd en leidt uiteindelijk tot vochtproblemen.

Relatieve luchtvochtigheid in de industrie

Niet alleen woningen maar ook industriële bedrijven, musea en opslagbedrijven hebben veel hinder van een hoge relatieve luchtvochtigheid. Door de hoge vochtigheidsgraad van de lucht verlopen diverse bedrijfsprocessen moeizaam en optimale opslagcondities worden verstoord door overmatig vocht in de lucht. Voor bedrijven in de industrie en bedrijven in de logistieke sector is een stabiele relatieve luchtvochtigheid erg belangrijk voor de bedrijfsvoering.

Relatieve vochtigheid verlagen in huis

De relatieve luchtvochtigheid verlagen is noodzakelijk om complexe vochtproblemen te voorkomen indien het vochtgehalte in huis te hoog is. Een vochtig huis snel drogen is eenvoudig met de juiste luchtontvochtiger. De vochtige lucht wordt door de ontvochtiger aangezogen en direct gedroogd zodat in korte tijd een goede vochtigheidsgraad in huis wordt gemeten.

Relatieve vochtigheid verlagen in bedrijven met professionele luchtontvochtigers

Verlaging van de hoge luchtvochtigheid is ook eenvoudig in een grote bedrijfsruimte of grote opslagruimte. Enkel een luchtontvochtiger kiezen met een capaciteit die toereikend is voor de hal en de vochtigheidsgraad is in no-time onder controle.

Een hoge luchtvochtigheid in professionele omgevingen blijft niet lang onbestraft. Schimmels, condens en ongedierte zijn slechts enkele voorbeelden van problemen die ontstaan in een vochtig binnenklimaat. Voor het ontvochtigen van grote, professionele binnenruimten heeft u keuze uit een reeks krachtige luchtontvochtigers. De luchtvochtigheid wordt snel verlaagd en wordt automatisch onder controle gehouden indien de professionele luchtontvochtiger voorzien is van een ingebouwde hygrostaat. De hygrostaat meet en regelt de relatieve luchtvochtigheid.

Relatieve luchtvochtigheid door het jaar heen

Gedurende de winter is de luchtvochtigheid binnen én buiten over het algemeen laag. Lucht met een lage temperatuur kan minder vocht bevatten en in de winter droogt de lucht ook uit door gebruik van verwarming of kachel. De rest van het jaar veroorzaakt een hoge vochtigheidsgraad op grote schaal problemen indien deze niet onder controle wordt gehouden. Iedereen weet dat de herfst een vochtig jaargetijde is, maar ook in de lente en in de zomer meet men dikwijls een hoge relatieve vochtigheid.

Luchtvochtigheid meten

Met een vochtmeter - hygrometer - kunt u direct zien of vochtbestrijding nodig is. Wanneer de vochtigheid van lucht hoger is dan 55 - 60% RV adviseren wij het gebruik van een luchtontvochtiger. Er zijn een aantal soorten vochtmeters waarmee u de vochtigheidsgraad kunt meten. Zowel analoge als digitale vochtmeters zijn geschikt voor het meten van de relatieve luchtvochtigheid in woningen, kantoren, industriële hallen, magazijnen en zwembaden.

Goede luchtvochtigheid belangrijk

De relatieve luchtvochtigheid is niet zomaar een getal, maar een belangrijke waarde voor elk binnenklimaat. Een goede luchtvochtigheid voorkomt vochtproblemen en houdt het binnenmilieu gezond!

Een ruim assortiment luchtontvochtigers

Lucht-ontvochtiger.nl biedt oplossingen voor een breed scala aan vochtproblemen.
“Eindelijk een bedrijf met echte productkennis!”
Dhr. van der Loo
“Goed advies en en scherper prijs. Top!”
Dhr. Vos
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl